Záviny z domáceho bezlepkového lístkového cesta

Suroviny

I.cesto: 125 g bezlepkovej múky MIX B,
250 g tuku na pečenie

II.cesto: 250 g bezlepkovej múky MIX B,
150 ml vody,
1 KL octu,
1 vajce,
štipka soli,
múka na vaľkanie cesta (MIX B),
vajíčko na potretie závinov

na jablkovo-pudingovú plnku:
200 ml mlieka,
3 PL cukru,
1 vanilkový puding (z pravej vanilky) Dr. Oetker,
2 stredne veľké jablká,
hrsť posekaných vlašských orechov (nie mletých),
1 KL vanilkového cukru z pravej Bourbon vanilky,
1 škoricový cukor

na tvarohovú plnku:
360 g tvarohu,
4 KL vanilkového cukru z pravej Bourbon vanilky,
3 PL práškového cukru,
citrónová kôra,
1 žĺtok,
1 PL Zlatého klasu,
hrsť hrozienok namočených v rume

Pracovný postup

Prvé cesto si pripravíme tak, že zmiešame tuk s múkou na homogénnu zmes a vložíme na pol hodiny do chladničky odpočívať. Druhé cesto pripravíme zmiešaním uvedených prísad na hladké cesto, ktoré rozgúľame na doske a doprostred položíme kocku vytvorenú z prvého cesta. Jednotlivé časti cesta preložíme cez kocku a rozvaľkáme. Rozvaľkané cesto znovu zložíme ako obálku a rozvaľkáme. Nezabudneme dobre pomúčiť, aby sa nám cesto neroztieralo po doske. Cesto takto preložíme asi 5 krát.  Hotové cesto rozdelíme na dve časti a urobíme 2 záviny – jablkovo pudingový a tvarohový.

Plnka1: Z mlieka, cukru, vanilkového cukru a pudingového prášku uvaríme hustý puding, ktorý necháme vychladnúť.Jablká nakrájame na kocky. Závin potrieme vychladnutým pudingom, naň poukladáme jablká , posypeme orechmi a škoricovým cukrom, zvinieme, potrieme vajcom a pečieme v predhriatej rúre pri 180 stupňoch asi 30 min.

Plnka2: Všetky ingrediencie, okrem hrozienok, zmiešame a natrieme do stredu na rozvaľkaný plát cesta, potom posypeme hrozienkami. Kraje cesta nakrojíme a striedavo skladáme cez seba. Potrieme vajcom a pečieme pri 180 stupňoch cca 30 min.

Viac receptov uvarených v kuchyni Decodom nájdete u nášho partnera Tajomstvo mojej kuchyne