Veľkonočná šľahačkovo-karamelová torta

Suroviny

5 vajec,
5 PL polohrubej múky,
5 PL kryštálového cukru,
1 vanilkový cukor,
1 prášok do pečiva

na karamelový krém:
7 bielkov,
210 g kryštálového cukru,
štipka soli,
21 kociek cukru

na šľahačkový krém:
500 ml smotany na šľahanie,
2 Smetafixy Dr. Oetker,
2 PL práškového cukru,
strúhaná čokoláda,
ríbezľový džem,
ovocie na ozdobu

Pracovný postup

Bielky vyšľaháme s troškou soli, pridáme cukor, vanilkový cukor, postupne pridávame žĺtky a nakoniec múku zmiešanú s práškom do pečiva. Tortovú formu vymastíme a vysypeme múkou, nalejeme cesto a pečieme pri 180 stupňoch 20-25 minút.

21 kociek cukru necháme rozpustiť na karamel. Nad parou vyšľaháme bielky s cukrom a štipkou soli na tuhý sneh a do bielkovej zmesi nalejeme teplý karamel. Korpus necháme vychladnúť, potrieme džemom, natrieme karamelovú zmes a zapekáme asi 25-30 minút – najskôr pri 180 stupňoch a potom teplotu znížime tak, aby sa bielok len sušil.

Smotanu vyšľaháme so smetafixami a práškovým cukrom. Vychladnutú karamelovú tortu potiahneme šľahačkou a dozdobíme strúhanou čokoládou a ovocím.

Viac receptov uvarených v kuchyni Decodom nájdete u nášho partnera Tajomstvo mojej kuchyne