Piešťanské lekno

Suroviny

na cesto:
5ks vajcia,
100 g práškového cukru,
100 g polohrubej múky,
100 g čokolády na varenie,
100 g masla,
2 PL kakaa,
½ balíčka prášku do pečiva

na karamelový krém:
100 g kryštálového cukru,
250 ml smotany 33%,
1 Zlatý klas,
100 ml mlieka,
3 žĺtky,
100 g masla,
125 ml šľahačky

na krém s bielou čokoládou:
250 ml sladkej smotany 33%,
100 g bielej čokolády

na marinádu:
1 bio pomaranč,
100 g kryštálového cukru,
70 ml tatranského čaju 22%

Pracovný postup

Práškový cukor vymiešame s maslom do peny, pridáme žĺtky, roztopenú čokoládu, kakao, vymiešame dohladka a nakoniec pridáme múku s práškom do pečiva. Do cesta zľahka primiešame sneh z bielkov. Cesto vylejeme na plech vystlaný papierom a rozotrieme. Pečieme v rozohriatej rúre pri teplote 180°C asi 15 minút.
Karamelový krém: Cukor skaramelizujeme, zalejeme smotanou a necháme prevariť, až kým bude karamel roztopený. Pridáme smotanu zmiešanú so Zlatým klasom, žĺtkami a uvaríme hustý krém. Do vychladnutého krému pridáme maslo, vyšľaháme a nakoniec zľahka primiešame vyšľahanú šľahačku.

Krém s bielou čokoládou: Sladkú smotanu uvaríme s plátkami bielej čokolády, necháme vychladnúť, (najlepšie aj dvanásť hodín) a následne vyšľaháme hustý krém.

Marináda: Cukor skaramelizujeme a zalejeme tatranským čajom. Bio pomaranč ošúpeme a kôru vyčistíme od bielej spodnej vrstvy. Kôru z pomaranča nakrájame na pásiky a necháme macerovať v marináde, neskôr precedíme.

Z vychladnutého plátu cesta vykrajujeme rôzne tvary formičkami, cesto necháme vo formičke, polejeme marinádou, aby sa cesto napilo a zostalo vláčne. Formičky doplníme karamelovým krémom a krémom s bielou čokoládou. Necháme stuhnúť v chlade asi dve hodiny. Po stuhnutí opatrne vytlačíme z formičiek a preložíme na tanier. Dozdobíme čokoládovým leknom.

Viac receptov uvarených v kuchyni Decodom nájdete u nášho partnera Tajomstvo mojej kuchyne