Raw Vianočná Kapustnica

Naša štedrovečerná kapustnica je odjakživa vegánska, bez klobások a mäsa, a tak ju jedáva celá rodina odjakživa. Ak chcete viac ako vegnánsky zážitok, môžete si dopriať aj raw kapustnicu, ktorú sme odskúšali a je výborná! :)

Na kapustový základ potrebujeme:
– 500g kyslej kapusty
– 2 PL sójovej omáčky
– 1/2 ČL drvenej rasce
– 1 PL olivového oleja
– sušené slivky
– sušené huby
– sušené jabĺčka aj hrušky

Pred prípravou scedte z kapusty vodu a pridajte korenie a olej na dochutenie. Kapustu nakrájajte a dobre zmiešajte s korením. Niekoľko kusov sliviek namočte do vody aspoň na hodinku, aby zmäkli a primiešajte ich do kapusty. My sme pridali aj domáce jabĺčka a hrušky. Ak ich máte v kapustnici rady,  tiež ich na chvíľu namočte a pridajte ku kapuste.Všetko nechajte odstáť.

Huby si môžete tiež nasušiť vlastné. Nakrájajte si šampiňóny alebo portobello huby na plátky, pokvapkajte ich marinádou zo sójovej omáčky, citróna, olivového oleja či čierneho korenia a nechajte asi 4 hodiny sušiť sušičke.  Môžete nimi kapustnicu na záver ozdobiť.

Na polievku budeme potrebovať: 
– 3 až 4 deci šťavy z kapusty
– 1/4 červenej papriky
– 3 ks sušených sliviek
– 2 ks sušených húb
– 2 PL kyslej kapusty
– 3-4 ČL drvenej rasce
– 2 PL lahôdkového droždia
– 1 ČL červenej papriky
– 2 PL sójovej omáčky
– štipku himalájskej soli

Slivky si opäť necháme aspoň hodinu zmäknúť vo vode. Všetky ingrediencie dáme do mixéra a rozmixujeme. To je celé, stačí nabrať trochu kapusty, zaliať kapustovým “smoothie”, pridať huby a môžeme jesť. Kapustnicu môžete nechať zohriať do teploty 42 stupňov ak nemáte radi úplne studené polievky. Ak ste zvyknutý na kapustnicu so smotanou, ľahko ju vyrobíte s kešu alebo môžete použiť inú rastlinnú smotanu bez orieškov.