Raw Vegan Pizza

Korpus na pizzu sa už dnes nahrádza mnohými zdravšími alternatívami. Pripravíte cukinový, orieškový, kukuričný…  Nám vyhovuje hlavne pšenica jednoznka a pohánka.

Na korpus potrebujeme:

  • 200g jednozrnky
  • 150g pohánky
  • tymián
  • lahôdkové droždie

Jednozrnku a pohánku necháme namočenú vo vode, ideálne behom noci, kým zmäknú. Po ich zmäknutí a precedení si pripravíme mixér v ktorom zo všetkých ingrediencií pripravíme cesto. Pridáme aj trochu vody aby sa cesto ľahko mixovalo a rozotieralo, nie však priveľa, aby sme nemali cesto príliš tekuté.

Teraz už stačí len cesto vložiť do sušičky alebo rúry a nechať ho vysušiť. Sušenie trvá asi 5-6 hodín na teplote do 45 stupňov.Ak nemáte čas na sušenie, cesto jednoducho zahrejeme na vyššiu teplotu. Po dokončení sušenia by nemalo byť úplne suché a lámavé, skôr jemne vlhké aby sa dalo krásne krájať.

Na rajčinový základ potrebujeme:

  • 3-4 rajčiny
  • hrsť sušených rajčín
  • šťavu s menšieho citrónu
  • petržlenovú vňať
  • čerstvú bazalku
  • oregáno
  • korenie sumac alebo štipku čierneho korenia

Sušené rajčiny si namočíme do vody, stačí na hodinu, aby ľahšie pustili chuť. Čerstvé rajčiny si nakrájame, pripravíme ostatne korenie, bylinky a mixér. Omáčka by mala byť hustá, preto neprídáme žiadnu alebo len minimum vody pre ľahšie mixovanie. Dôležité je, okoreniť ju podla vlastnej chuti. Takáto omáčka premení každý nudný šalát na delikatesu.

Náš raw vegánsky pizza korpus si teraz potrieme omáčkou a nazdobíme. Ako oblohu sme použili : cherry rajčinky, kukuricu, cukinu, červenú a zelenú papriku, sušené huby, lístky bazalky, olivy… Ak si chceme dopriať chuť syra bez jeho použitia, zíde sa nám opäť lahôdkové droždie, ktoré ma so syrom identickú chuť.

Takáto pizza je skvelou ukážkou chutnej raw a vegánskej stravy pre všetkých neveriacich. Na akúkoľvek rodinnú oslavu, obed a príležitosť. Chutí nám oveľa viac ako jej pôvodná verzia! :)

 

Zdroj: Raw Mother & Daughter