Raw Burger

Potrebujeme:
– 4 alebo viac veľkých portobello hríbov
– zeleninu podľa chuti : rajčina, uhorka, ľadový šalát, reďkovka, paprika…

Ak chceme verziu s tatárskou omáčkou potrebujeme:
– kešu oriešky
– citrón
– mladú cibuľku alebo pažítku

Ak chceme verziu bez orieškov môžeme si pripraviť raw kečup:
– čerstvé rajčiny
– sušené rajčiny
– citrón
– bazalka
– oregano

Väčšie šampiňóny očistíme, nožičky vytrhneme a pokrájame ich na drobno. Celé klobúčiky jemne pokvapkáme tamari (sójová omáčka), troška ju v masírujeme do hríbov a dáme sušiť- dehydratovať asi na dve hodinky. Slniečko môže byť náhradou za sušičku. To isté spravíme aj s nakrájanými nožičkami, pokvapkať tamari, a dať na chvíľku presušiť, ale nie je to nutné.

Medzi tým si pripravíme tatarskú omáčku:

Namočíme si menšiu šálku kešu orieškov aspoň na dve hodiny, ideálne cez noc. Potom ich scedíme a dáme do mixéra. Pridáme 4 PL citrónovej šťavy, štipku himalájskej soli a vodu najprv 3PL lyžice a pri mixovaní uvidíme, podľa konzistencie ešte pridáme. Po rozmixovaní pridáme nakrájanú mladú cibuľku, ktorú sme nemali doma, tak som dala pažítku.

Pre raw kečup je postup jednoduchý. Sušené rajčiny si tiež namočíme na hodinku a potom všetky ingredience spolu jednoducho rozmixujeme a dochutíme podľa seba.

Keď je aj omáčka pripravená nakrájame si zeleninu, ktorou si chceme “burger” naplniť, a aj niečo navyše namiesto hranolčekov ( môzeme skúsiť aj raw zelerové hranolyk s kurkumou)  a pridáme aj omáčku. Všetko posypeme  nakrájanými stopkami zo šampiňónov.

 

Zdroj: Raw Mother & Daughter