Zajac načierno

Suroviny

2 zajačie stehná,
koreňová zelenina,
100 g údenej slaninky,
4 PL oleja,
2 PL paradajkového pretlaku,
3 PL slivkového lekváru,
300 ml vína,
500 ml mäsového vývaru (podľa potreby),
100 g strúhaného perníku,
1 cibuľa,
bobkový list,
tymian,
borievky,
čierne korenie,
soľ

na špecle:
3 vajcia,
5 PL hladkej múky,
1 PL oleja,
bylinky (petržlen, mäta, medovka, pažítka),
soľ,
100 g masla

Pracovný postup

Zajačie stehná prešpikujeme údenou slaninkou, na oleji osmažíme nakrájanú cibuľku a pridáme k nej nakrájanú koreňovú zeleninu. Krátko podusíme, podlejeme vývarom, pridáme lekvár, pretlak, bobkový list, tymian, borievky, červené víno a povaríme. Potom do vývaru vložíme prešpikované zajačie  stehná a varíme cca 45-60 minút.

Vajcia zmiešame s múkou a olejom, pridáme nasekané bylinky a vymiesime cesto. Cesto, z ktorého do vriacej osolenej vody hádžeme dlhé halušky – špecle.  Varíme pokiaľ nevyplávajú, potom ich vyberieme a opláchneme v studenej vode. Pred podávaním opečieme na rozpustenom masle.

Hotové mäso vyberieme z hrnca, omáčku precedíme a zahustíme strúhaným perníkom. Krátko povaríme a podávame so špeclami.

Viac receptov uvarených v kuchyni Decodom nájdete u nášho partnera Tajomstvo mojej kuchyne