Plnená teľacia hruď a špenátové gnochi

Suroviny

2 kg teľacej hrude,
3 mrkvy,
1 petržlen,
3 cibule,
1 PL paradajkového pretlaku,
4 vajcia,
8 ks toastového chleba,
petržlenová vňať,
150 g šunky,
bobkový list,
nové korenie,
mlieko,
maslo,
150 ml červeného vína

na gnochi:
150 g baby špenátu,
100 g polohrubej múky,
1 vajce,
muškátový oriešok,
soľ,
4 zemiaky

Pracovný postup

Teľaciu hruď prekrojíme a vytvoríme kapsu.

Toastový chlieb nadrobíme, zalejeme mliekom, pridáme vajcia, rozpustené maslo, muškátový oriešok, nakrájanú šunku a petržlenovú vňať, okoreníme a osolíme. Mäsovú kapsu okoreníme zvnútra, naplníme plnkou a uzavrieme ihlou. Povrch ešte osolíme a okoreníme. Do zapekacej misy dáme olej, rozohrejeme ho na sporáku, orestujeme v ňom pokrájanú zeleninu, pridáme pretlak, bobkový list, nové korenie, červené víno a prevaríme. Potom vložíme na to aj naplnenú teľaciu kapsu (vrchom dole), obložíme maslom a pečieme pri 200 stupňoch v rúre asi 45 minút. Potom znížime teplotu na 160 stupňov. Po cca 30 minútach mäso otočíme. Podlievať môžeme vínom, vývarom alebo vodou.

Baby špenát oblanšírujeme v horúcej vode, schladíme na ľade a pomixujeme s vajíčkom. Zemiaky uvaríme, necháme vychladnúť, pretlačíme a potom vmiešame špenátovú zmes a múku. Vypracujeme cesto, z ktorého vytvoríme šúľok a tvarujeme gnochi, ktoré varíme v osolenej vode. ( Keď vyplávajú na povrch, varíme ešte asi 3-4 minúty). Potom vyberieme gnochi z vody, opláchneme pod studenou vodou a tesne pred podávaním ešte opražíme na masle.

Plnenú teľaciu hruď podávame so špenátovými gnochi.

Viac receptov uvarených v kuchyni Decodom nájdete u nášho partnera Tajomstvo mojej kuchyne