Produkty

Divina na červenom víne s brusnicami a žemľové knedle

Šéfkuchár: Jana Košíková

Suroviny

1 kg mäsa z diviny,
2 mrkvy,
2 petržleny,
1 cibuľa,
200 g oravskej slaniny,
200 ml červeného vína,
300 ml vývaru,
2 PL oleja,
korenie na divinu,
soľ, korenie, rozmarín, nové korenie, bobkový list,
2 PL brusníc,
smotana podľa chuti

Žemľové knedle (na 3-4 porcie):
5-6 rožkov,
200 ml mlieka,
2 vajcia,
petržlenová vňať,
soľ, korenie,
100 ml oleja

Pracovný postup

Cibuľu a slaninu nakrájanú nadrobno speníme na troške oleja. Mäso nakrájame na menšie kúsky, sprudka orestujeme, posypeme korením na divinu, osolíme, okoreníme, pridáme bobkový list, nové korenie a rozmarín, podlejeme vínom a vývarom tak, aby mäso bolo ponorené. Po 20 minútach pridáme mrkvu, petržlen a varíme v tlakovom hrnci cca 40 minút až hodinu. Mäso potom vyberieme a omáčku precedíme, prípadne rozmixujeme. Mäso vrátime späť a pridáme cca 2 lyžice brusníc, prípadne smotanu podľa chuti. Ako príloha sú výborné žemľové knedle varené v potravinovej fólii a v alobale.

Žemľové knedle (na 3-4 porcie):

Do väčšej misky vložíme rožky nakrájané na kocky. V menšej nádobe rozšľaháme mlieko, vajcia, olej, soľ, korenie. Zmesou zalejeme pripravené rožky a pridáme nasekanú petržlenovú vňať. Premiešame a vytvoríme zmes primeranej konzistencie.

Na pripravenú potravinársku fóliu kladieme zmes a rolujeme ju v tvare valčeka. Na koncoch uzavrieme. Popicháme ihlou a obdobne zabalíme do alobalu. Dáme variť do vriacej vody na 20 minút.

Viac receptov uvarených v kuchyni Decodom nájdete u nášho partnera Tajomstvo mojej kuchyne