Zemiakové halušky s medvedím cesnakom

Suroviny

50 g medvedieho cesnaku,
100 ml olivového oleja,
300 g zemiakov uvarených v šupke,
150 g hrubej múky,
1 vajce,
1 PL nasekanej petržlenovej vňate

na omáčku:
50 g masla,
25 g hladkej múky,
500-600 ml mlieka,
soľ

Pracovný postup

Do mixéra dáme medvedí cesnak s olejom, posolíme a zmixujeme na pesto. Uvarené zemiaky v šupe ošúpeme a nastrúhame. V miske ich zmiešame s hrubou múkou a vajíčkom, posolíme, pridáme petržlen a vypracujeme hladké cesto. Vytvarujeme z neho valčeky a nakrájame rovnako veľké halušky. Varíme vo vriacej vode cca 5 minút.

V malom hrnci rozpustíme maslo, pridáme múku, opražíme, zalejeme mliekom a varíme, pokiaľ nevznikne stredne hustá omáčka. Časť pesta vmiešame do omáčky a dochutíme soľou. Na tanier dáme halušky, polejeme ich omáčkou a dozdobíme zvyšným pestom.

Viac receptov uvarených v kuchyni Decodom nájdete u nášho partnera Tajomstvo mojej kuchyne