Článok v časopise MÔJ DOM: Za všetkým hľadaj ženu

 

Za „objaviteľku“ modernej kuchynskej linky považujú historici rakúsku architektku Margarete „Grete“ Schütte-Lihotzky. Ani nie 30-ročná Viedenčanka navrhla v roku 1926 kuchynu, ktorou sa inšpiroval celý západný svet.

Hoci dnes kuchyňu považujeme za srdce domova, vždy to tak nebolo. Naši predkovia v staroveku varili na otvorených ohniskách mimo obydlí. Postupne vznikli interiérové krby a varenie sa presunulo dovnútra. A tak vznikli prvé kuchyne. V nich začali gazdinky na uchovanie potravín používat jednoduché drevené konštrukcie. Tie považujeme za predchodcov dnešného kuchynského nábytku. Na skutočný kuchynský nábytok sme si však museli počkat niekoľko tisíc rokov, a to až do začiatku 20. storočia.

Priemyselná revolúcia koncom 19. a začiatkom 20. storočia zásadne ovplyvnila životný štýl a s ním aj bytovú kultúru. Ľudia sa začali za prácou sťahovať do miest. Zvýšená koncentrácia obyvateľov v mestách vyvolala potrebu masívnej výstavby bytov a malých rodinných domov. Ešte naliehavejším sa stal nedostatok bytov po skončení 1. svetovej vojny. Vo Viedni preto začali s výstavbou nových sídliskových bytov s kuchyňou vybavenou sporákom a jedálenskou časťou. Autorkou kuchyne bola práve Margarete Schütte-Lihotzky. Bola natoľko prelomová, že ju o návrh do svojich sídliskových bytov požiadalo aj mesto Frankfurt. A práve tzv. frankfurtská kuchyňa je dodnes odborníkmi považovaná za matku moderných bytových kuchýň.

Po 2. svetovej vojne došlo k ďalšiemu rozmachu bývania. Technologický rozvoj umožnil masové využívanie kuchynských technológií a domácich spotrebičov. Opäť sa zmenil životný štýl a mnoho majiteľov bytov a domov zbúralo steny medzi kuchyňou a obývačkou. Kuchyňa sa tak stala reprezentačnou súčasťou domácnosti.

Aj v bývalom Československu sa v polovici minulého storočia zintenzívnila bytová výstavba a popri nej sa rozvíjal aj nábytkársky priemysel. Na Slovensku vyrábali nábytok s moderným dizajnom Západoslovenské nábytkárske závody, Mier Topoľčany, Tatra nábytok Pravenec či Drevoimpregna Žilina. Najväčším nábytkárskym podnikom na Slovensku bol už pred Novembrom 1989 Mier Topoľčany. Vyrábal široký sortiment nábytku a kuchyne z Topoľčian dokonca smerovali na export. Mimochodom, v Topoľčanoch sa od roku 1973 vyrábala aj ikonická červená kuchyňa Carmen.

Na najlepšie tradície svojho predchodcu nadviazal aj topoľčiansky DECODOM. Tu na Slovensku zákazníkom navrhnú a vyrobia nábytok do kuchyne, obývačky, spálne, detskej izby či pracovne: „Vytvorili sme unikátny koncept nábytku na mieru, vďaka ktorému môže mať náš zákazník zariadený celý interiér v jednotnom dizajne. Okrem nábytku do kuchýň a obývačiek vyrábame aj nábytok do spální, detských a študentských izieb, predsiení a pracovní,“ povedal Miroslav Grela, generálny riaditeľ spoločnosti DECODOM.

DECODOM má aktuálne 68 predajní po celom Slovensku. V každej z nich sa môžete dotknúť vystavených kuchýň a nábytkov, prezrieť si vzorkovnice farieb, materiálov a dať si navrhnúť kuchyňu svojich snov. Možno sa tá vaša bude podobať na kuchyňu Margarete Schütte-Lihotzky.

Čítať celý článok TU.